Er det kontemplative blevet event…

Hvordan kan det være, at der generelt kommer så få folk til meditative gudstjenester og samlinger. Jeg ved godt, der er få lysende undtagelser. De fleste siger jo, at de elsker den kontemplative spiritualitet. Men når man laver kontinuerlige forløb med meditationsgudstjenester, som kommer der generelt ret få. Hvordan kan det være:

Her er to bud, som begge tager udgangspunkt i, at det hav vi svømmer rundt i er konsumerismens hav.

Det kontemplative lægger op til en individuel spiritualitet, hvor jeg kan vælge, hvad der passer mig lige nu. Det betyder, at jeg ikke behøver at være comitted til noget fællesskab, for det handler jo bare om Gud og mig.

Samtidig er det kontemplative blevet trendy, men det er blevet trendy på en eventpræget måde, hvor vi for eksempel siger, jeg tager lige på en retræte, og på den måder signalerer vi overskud, men også at det er et slags event.

Det er meget få rollemodeller vi har i DK, som virkelig lever det kontemplative liv. Eksponenterne for det kontemplative er som regel dem, der lige har været på en rejse til spanien i en ferie for at vandre på caminoen. Vi har brug for at se mennesker, der virkelig lever i en kontemplativ rytme, hvis vi virkelig skal forstå, hvad den kontemplative tradition kan betyde for os.

Har jeg ret, eller er jeg bare en sur gammel mand, der er skuffet over mit eget liv?

Advertisements

14 Responses to “Er det kontemplative blevet event…”

 1. Lise Nielsen Says:

  Hvad er du skuffet over? At du ikke selv er mere kontemplativ? På præstekonventet har jeg talt en del med freelancepræst Poul Asger Beck fra Viborg der er gået hele vejen med det kontemplative. Tjek hans hjemme side på http://www.aandeligvejledning.dk

  guds fred Lise

 2. Henrik H Says:

  jeg tror at du har fat i noget thomas – min egen tænkning om f.eks. Taize er, at det holder, fordi der er nogle brødre, som er kaldet til at udleve bøn på det bestemt sted og bestemte tidspunkter – De ser deres liv og tjeneste at bede og invitere andre med i bønnen – dermed bliver bønnen ikke et særligt event, det er ikke noget ekstra ordinært man kan deltage i – bønnen er det helt almindelige liv som de lever dag ud og ind – og vi inviteres til at deltage i deres “helt almindelige” liv med bøn

  jeg tror udfordringen er, at vi vender dette på hovedet – bønnen bliver det ekstra ordinære – et mål i sig selv – hvorimod det egentligt er det ordinære og en ikke et mål, men en måde at leve (rejse på) – hvis bøn er noget ekstra ordinært kan det få karakter af event – noget vi kan invitere til – men hvis bøn er det ordinære og alminedelige liv, så kan vi kun invitere, hvis vi siger “kom og følg mig” – men ofte er vores liv fyldt med alt muligt andet end bøn, og vi reproducere det vi er – event/forbrug/ulydighed

 3. tvesok Says:

  “Vi har brug for at se mennesker, der virkelig lever i en kontemplativ rytme, hvis vi virkelig skal forstå, hvad den kontemplative tradition kan betyde for os.”

  Vi hedder adventister, og vi fejrer sabbat hver lørdag ;-D. (men vi har også skøre træk, som jeg ikke vil anbefale, at man kopierer)

 4. tvesok Says:

  I øvrigt helt enig med Henrik H.

 5. willer Says:

  @ lise, nej jeg er såmænd ikke skuffet over at jeg ikke er mere kontemplativ, måske er jeg en smule skuffet over hvor svært for mig det er at leve i Guds rytme, og min pointe er nok, at det at tænde et lys og tage på en retræte ikke nødvendig betyder, at man bliver en del af Guds rytme….

  @ Henrik jeg tror du har ret i, at vi reproducerer det vi selv er – forbrugere, også når vi giver os i kast med ting som tilhører en anden tradition, så første må vi omvende os fra forbruget, og så må vi gøre noget andet

  @ tvesok hm ved ikke om jeg er så fristet, prøver da også selv at holde hviledagen i hu, godt nok ikke om lørdagen… og så tæller det vist ikke 🙂

 6. frovin Says:

  Jeg tror du har helt ret i, at det grunden til det kontemplative tiltaler os er, at det kan få lov til at være så privat. Det tror jeg passer godt ind i en nordisk sjæletone. Men det er en enorm udfordring. Jeg er selv ret blufærdig omkring min åndelige praksis, og det er svært at komme den der blufærdighed til livs… for hvad nu hvis de synes det er sært jeg tænder røgelse?

  Nok engang er nøglen det kristne fællesskab. Vi må lære at bevæge os kontemplativt sammen. På en retræte, jeg var, gjorde vejlederen meget ud af at vi skulle dele vore meditations-“åbenbaringer” med hinanden. Det var grænseoverskridende, men blev gjort i et varmt og kærligt miljø og var SÅ opmuntrende. Vi har brug for hinandens opmuntring så meget! Så ud med blufærdigheden, og lad os prøve at fortælle hinanden hvad der rører sig i os – som du f.eks. gjorde i din forrige post om løb.

 7. willer Says:

  Du har meget ret i, at nøglen er det kristne fællessskab, vi må i gang med en fælles praksis, hvor vi oplever et at vandre sammen og så være åbne og ærlige overfor det som Gud gør. I vores cellegruppe i går delte vi med hinanden, hvad Gud gør i vores lige nu, og man kunne ikke undgå at gå opmuntret derfra.

 8. frovin Says:

  Men hvordan får man folk til at dele, som ikke er vant til det og som har den der blufærdighed? Hvad er det lige der skal til – udover det gode eksempel – før at mennesker får lyst til at bruge hinanden på den måde? Rigtig mange gode kristne er slet ikke opdraget til det, og jeg synes det er vanskeligt at finde linjen mellem at respektere folks individuelle fromhedsudtryk og opmuntre til at dele alt i det kristne fællesskab..

 9. dortek Says:

  Jeg vil også meget gerne have forslag… Har selv et par stykker.

  For et par uger siden gjorde jeg noget, jeg absolut ikke har prøvet før. Inviterede under gudstjenestens meddelelser til at man tog sin kirkekaffe med ind i et andet rum end alle de andre (og lokkede med hjemmebagt kage – altid et hit). Her læste jeg en tekst op, som jeg havde fået helt specielt på hjerte for menigheden (Es. 43,18-44,8). Vi var stille i fem minutter, og så var der mulighed for at dele de ting, folk kom til at tænke på. Det var en meget speciel oplevelse. Det rykkede helt vildt. Folk bed fast i helt forskellige dele af teksten og fik forskellige ord til menigheden. Man havde på skift max to minutter til at fortælle, hvis man havde lyst, uden afbrydelser. (Andre kunne kommentere bagefter.) Bad sammen ind i det bagefter. Og det var så enkelt at sætte i værk.

  Tænker, at det gode ved konceptet var: Ingen er tvunget til at være med, men alle har let ved at komme til at deltage. At man har et fælles udgangspunkt, men at forskelligheden kommer til udtryk og får lov at ‘stritte’ i alle mulige retninger uden at blive samlet op på. At folk får hjælp til at være stille for Gud, fordi andre også er det. At der er plads til at være tavs eller talende helt ligeværdigt (vi sad rundt om et bord, og alle deltog i den indledende stilhed). At folk kan få lov at sige noget uden at blive afbrudt – blive set og hørt af andre og få lov at give noget. At man får en masse ud af det – fordi så mange kommer frem med noget. At man lærer af andres måde at læse og lytte på. At man deler liv med folk i menigheden, man måske ikke kender så godt. Og ikke mindst at det er NEMT.
  Ved ikke om nogen kan bruge det til noget.

  En anden ting. Jeg har en drøm om at starte et åbent bedefællesskab for Nordvest, hvor der kun må komme folk fra Nordvest. Så der ikke bliver en os-dem-fornemmelse, men at VI fra nordvest beder for alle OS i nordvest. Jeg tror, at sådan en lokal bevidsthed kan være rigtig sej og hjælpe til at man ikke tænker Guds rige bare om den kirke, man cykler langt efter, men at man beder det frem lige der, hvor man er. Hvem ved, om der så vil begynde at opstå sociale initiativer ud fra bedefællesskabet. Det skal selvfølgelig være åbent, så man ikke behøver at komme hver gang. Vi er nogle stykker, der har startet en madklub i samme område. Jeg drømmer om, at de to ting kan køre parallelt, så det er nemt at hive naboer med til spisningen, og hvis nogen er nysgerrige kan de være med til bedeaftenerne… Men som sagt er det ikke afprøvet endnu. Forbedringsforslag modtages gerne.

  http://www.kappelgaard.blogspot.com

 10. frovin Says:

  Smaddergod ide, Dorte.

  Og jeg ville ønske jeg stadig havde til huse i en lejlighed overfor brandstationen på Frederikssundsvej så jeg kunne være med. Jeg havde en lignende vision da jeg boede der om “bydels-KFS” eller sådan noget…

 11. Heine Bøgsted Says:

  @ Dorte

  Vi har faktisk her i sidste uge valgt at dedikere vores lejlighed i NV til et bedehus, på den måde at vi inviterer alle til at komme forbi og bede sammen med os, deltage i fejring af helligdage og meget andet. Alle der gerne vil bedes for eller har noget de gerne vil være med til at bede for er velkomne til at give os et kald (40530329) og komme forbi – eller bare komme forbi og se om der er nogen hjemme…

  Det sker på Frederikssundsvej 68H, 2.th hos mig og mine roommates, mogens og henrik…

 12. dortek Says:

  @ Heine

  Det er jo fantastisk! Dejligt initiativ.

  Jeg har drømt om noget bedenoget i NV i 1½ år, tror jeg, og aldrig lige haft den mavefornemmelse, at det var nu, det skulle igang. Men jeg har snakket med mange om det, som har været interesserede. Hvad med at lave et fast tidspunkt fx bare en gang om måneden? Hvor de der vil kan dukke op. Uden nogen vilde dikedarer, bare at folk kommer en time og går igen. Hvis I ikke orker det, kunne vi sætte gang i at gøre det forskellige steder hver gang. Der er noget fedt ved det spontane. Men jeg tænker, at sådan noget tit skal hjælpes igang, i hvert fald hvis man vil have folk med, som man ikke kender. Nå, men vi må snakke videre. Min email og tlf er dkappelgaard@gmail.com, 20626294 (bortset fra at min tlf lige holder pause nogle dage). Jeg er dog på standby den næste måned pga eksamen.

 13. Christian Says:

  Hej folkens og Thomas

  Fantastisk initeativ!

  Er der aftalt et tidspunkt (eller er det først til mølle?)?
  Sagt på en anden måde: Jeg vil gerne være med!

  Min mail er c.laugesen@gmail.com og tlf. 30951964.
  – Christian, indfødt NV’er

 14. $anchor$basketball Betting,final Four,final Four Betting,final Four Gambling,final Four Sports Book,final Four Sportsbook,march Madness,march Madness Betting,march Madness Gambling,march Madness Sports Book,march Madness Sportsbook,ncaa,ncaa Betting,ncaa Says:

  $anchor$basketball Betting,final Four,final Four Betting,final Four Gambling,final Four Sports Book,final Four Sportsbook,march Madness,march Madness Betting,march Madness Gambling,march Madness Sports Book,march Madness Sportsbook,ncaa,ncaa Betting,…

  $anchor$basketball Betting,final Four,final Four Betting,final Four Gambling,final Four Sports Book,final Four Sportsbook,march Madness,march Madness Betting,march Madness Gambling,march Madness Sports Book,march Madness Sportsbook,ncaa,ncaa Betting,nc…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: