Video conference with Alan Hirsch

Torsdag aften – efter jeg havde spist morgenmad med ritt b, var jeg inviteret til at give respons på et foredrag af Alan hirsch, forfater af forgotten Ways og the shpaing of things to come (to virkelig gode bøger om kirke på en ny måde). Det skulle ske via nettet, så jeg sad og så og hørte ham i Kbh, mens han stod og tale til 300 svenske kirkeledere, og så stillede de så om til mig, og så kom mit fjæs så op på storskærmen, og så havde vi en lille dialog.

Han hævner det i hans bog forgotten ways, og igen torsdag. I australien viser et studie, at de kirker som vokser fx hillsongs kun kan nå 15% af befolkningen. Det er selvfølgelig godt, at de kan nå så mange. Men mange kirker i Australien ser hen til Hillsongs og prøver at gøre tingene på den samme måde, og det bliver så de samme 15% som man når. Hvad gør man så med de 85%, som ingen når ud til.

Uden at være specielt videnskabelig vil jeg anslå, at den stil som jeg vil kalde mainstream charismatic worship måske vil nå 10% af danskerne. Hvad så med de 90%. Vi har simpelt hen brug for nye måde at være kirker på hvis vi skal nå de 90%. Nye måder som højst sandsynligt ikke er udviklet endnu. Den største udfordring de næste år bliver simpelt hen, at vi lærer at tænke selv og høre fra Gud ind i vores egen kontekst og ikke bare kopierer en australsk, amerikansk, engelsk, århusiansk eller københavnsk kirke

3 Responses to “Video conference with Alan Hirsch”

 1. Henrik H Says:

  hmm, det er jo en ret interessant betragtning – kan egentlig godt huske den fra bogen – en af udfordringerne er jo nok, at alle dem som skrive bøger og laver konferencer om mission og “how to do church” repræsentere et missionalt sigte på de 10-15%, så hvem er det og hvor er det lige inspirationen til etablering af alternative fællesskaber bliver præsenteret, udruster, kalder til efterfølgelse etc. – det er ikke meget vi ser i DK?

  en enkel kapitalistiske tanke om vækst rummer tre ting
  – viljen
  – evnen
  – midlerne

  jeg tror faktisk at der en del danske unge som har viljen eller ønsket om at plante nye fællesskaber – men hvad med evnerne (de fleste skoler, fakulteter etc. uddanner ikke til at tænke outside the box og mission i nye kontekster + at hvis man er opvokset i kirken har man nok en del “bagage” med som gør det vanskeligt at ændre tænkning og praksis) – det sidste er midlerne – hold fast hvor er der bare få midler i DK til plante nyt eller lave kirke i det hele taget – hvor er de kristne danskere som har friværdi til overs eller som vil kommitte sit til at støtte menighedsplantning, så kirken i DK er et legeme der er så mangfoldigt at det rækker ud til mere en 10 % af befolkningen??

 2. Christian Says:

  Hej Thomas

  En skæv tanke slog mig lige… lidt Missio Dei agtigt.
  Da Alan Hirsch besøgte DK fortalte han bl.a. om undergrundskirken i Kina, og dennes massive vækst igennem de seneste 50 år, via høj forpligtelse i troen. Samtidig fortæller mine samfundsbevidste bekendte, at Kina bliver den nye supermagt, eller i hvert fald at vores fokus vil vendes fra USA til Kina.

  Er det muligt at vi i en vis forstand er for individualistiske, og for selvhøjtidelige, i den forstand at vi tror at vi skal bringe løsningen til vesten, når den befinder sig i Kina… Jeg mener, kan det tænkes at Gud – på den længere tidsskala – er i færd med at vende den kommende populære kultur til Ham? Det er måske ikke anderledes end med dagens “Guds eget land”, men blot en tanke der lige slog mig.
  Guds fred

 3. Jesper Says:

  Hej!

  Du har fuldstændig ret, – det ser sort ud for de 90%. Hvis vi tror på, at vi har noget at sige til mennesker i dag er det temmelig klart, at vi skal gå nogle andre veje og tænke ud over kirken. Tænk hvis man kunne få nogle kirker til at spytte lidt i kassen og så give frie hænder til nytænkere.
  Jeg havde lige samtalen i går med min gode kollega og musikerven Mark Lewis, – vi snakkede amerikanske koncepter… Det er totalt umuligt bare at kopiere, hvad andre gør. Vi springer en hel del led over i den proces som det er, at få noget som vi brænder for, til at vokse som Gud ser det. Og yes, – det kan se meget anderledes ud, end hvad vi overhovedet nogen sinde kunne forestille os. Tør vi det? …er der nok nogen der vil sige…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: